apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Do en dont       Marsmannen       Venusvrouwen       Romantiek       Mijn verhaal    

Ben jij sexueel assertief bij het daten

Hoe makkelijk - of moeilijk - kun jij over seks praten? Zou je een gesprek kunnen starten over het gebruik van een condoom, over of je al dan niet zin hebt in seks? En zou je zo’n gesprek kunnen starten op een gepassioneerd moment tijdens het daten?


Eerlijk over seks praten is heel moeilijk. Het is een onderwerp dat zelfs de meest luidruchtigen onder ons ineens stil kan doen worden.

Nochtans is het heel belangrijk om altijd duidelijk te zijn over je seksuele gevoelens.Je zou denken dat het in onze maatschappij vol expliciete seksuele beelden makkelijk zou zijn om direct en eerlijk over seks te praten. Maar hoe moet je het aanpakken als je niet zwanger wil raken, geen ziektes wil oplopen of als je er gewoon nog niet klaar voor bent met een nieuwe partner naar bed te gaan?Wees assertief

Kom op voor je eigen seksuele rechten. Seksueel contact kun je altijd weigeren, ongeacht hoe opgewonden je dating partner ook mag zijn.

Neem controle over wat je echt voelt en durf te zeggen wat op je lever ligt. Misschien denk je ‘hij/zij zal denken dat ik het moment verpest door een condoom te eisen’. Verplaats die gedachte door iets als dit: ‘Als hij/zij me hiervoor afwijst, dan kan ik dat best aan; ik vind wel iemand die meer respect voor me heeft’. Een relatie is meer dan sex alleen.

Assertief zijn betekent dat rechtuit, eerlijk zeggen wat je denkt en voelt

met respect voor de ander. In een ideale situatie toon je begrip voor de gevoelens van de ander (‘Ik weet dat jij nu dolgraag verder wilt gaan’); maar weiger je de gevoelens te beantwoorden (‘Maar ik ben er nog niet klaar voor, het is te vroeg voor mij’); en leg je uit waarom (‘Ik moet je eerst beter leren kennen voor ik me aan je kan geven’)

Het is best dat je zegt hoe jij je voelt, niet hoe je de ander ervaart. Bijvoorbeeld ‘Ik wil nu geen seksuele relatie hebben’ komt bij de ander beter aan dan ‘Je zet me onder druk’. Maar voor alle duidelijkheid: een eenvoudige ‘nee’ werkt ook!

Maak voor jezelf uit welke rol seks in je leven speelt.

Wat zijn je seksuele waarden? Ga je voor onthouding? Zie je seks als een leuke bezigheid? Wil je enkel seks als je iemand goed kent en vertrouwt? Onthoud vooral: jij bent de baas over je eigen seksleven.

Probeer tijdens het daten al zoveel mogelijk je seksuele waarden te bespreken op niet-seksuele momenten. ‘Spijtig dat hij haar bedroog in die film, ik voelde haar verdriet zo goed aan.’ Let op hoe je dating partner hierop reageert.

Past zijn/haar reactie bij wat jij wil voor de toekomst

Past het bij de persoon waarmee jij een vaste relatie wil aangaan ? Tenslotte, wees bewust van je eigen risicofactoren. Als je een glaasje op hebt, kun je makkelijker in bed eindigen met je dating partner. Weet je dat je nog geen seks wilt hebben met de persoon in kwestie, vermijd dan voorlopig elk risico.

Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsite


'' Jij bent de baas over je eigen sexleven ''Tesamen